Utolsó előtti itt töltött napunkon már reggel indultunk a megbeszélt találkozóra Csomor Mártonnal, Marcival, aki társaival a
www.zakopaneinfo.hu szerkesztésével segíti az odautazókat.
Zakopane szélén levő parkolóban, a Strążyska dolina bejárata mellől indultunk Marci vezetésével a közelben lévő sajtkészítő műhelyhez. A juhsajt készítése már rég hagyomány itt gorálok vidékén. Sokan készítik, minden műhelyben egy kicsit másképp készítik a finom kézműves sajtot. Érdekes volt látni, ahogy formálják a forró vízből kivett alapanyagot, miként kerül rá a cégjelzésnek megfelelő minta és kerül be a páclébe, majd a füstölésre. Közben lassan megeszegettünk egy felszeletelt finom füstölt sajtot is.
A felvételek 2020. július 26-án készültek.
|
Indulunk egy bacówkához - előttünk a Tátra csúcsai. Nap mint nap, mikor Zakopane felé autóztunk, itt haladtunk el ennek a faragott tábla mentén. Nagyon tetszett, de mikor fotózni szerettem volna, mindig jött egy autó, ami eltakarta 😊
|
|
A bacówka portájára vezető kapu felirata
|
|
A sajtkészítő műhely udvara |
|
Kilátás ugyanonnan.... |
|
A műhely mellett Marci barátunk mesél a sajtkészítés történetéről, rejtelmeiről |
|
A műhely velem
|
|
A sajtkészítő műhely ajtaján ezt olvashatjuk: "juhsajt-ösvény"
|
|
Kóstoló az itt készült füstölt juhsajtból |
|
Már bent vagyunk a kis házban, ahol folyik a füstölés is, ezért nem túl jók a látási viszonyok... |
|
...és még vakuzni sem volt szabad...
|
|
Ilyenek lesznek a kész sajtok... |
|
A műhely hátsó része, ahol a sajtokat pácolják a sós lében a füstölés előtt |
Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése