2020. október 1., csütörtök

Egy hét a vadregényes lengyel Tátrában, 2020. július 20-27. - Látogatás egy bacówkában - egy sajtkészítő műhelyben


Utolsó előtti itt töltött napunkon már reggel indultunk a megbeszélt találkozóra Csomor Mártonnal, Marcival, aki társaival a www.zakopaneinfo.hu szerkesztésével segíti az odautazókat.
Zakopane szélén levő parkolóban, a Strążyska dolina bejárata mellől indultunk Marci vezetésével a közelben lévő sajtkészítő műhelyhez. A juhsajt készítése már rég hagyomány itt gorálok vidékén. Sokan készítik, minden műhelyben egy kicsit másképp készítik a finom kézműves sajtot. Érdekes volt látni, ahogy formálják a forró vízből kivett alapanyagot, miként kerül rá a cégjelzésnek megfelelő minta és kerül be a páclébe, majd a füstölésre. Közben lassan megeszegettünk egy felszeletelt finom füstölt sajtot is.

A felvételek 2020. július 26-án készültek.


Indulunk egy bacówkához - előttünk a Tátra csúcsai. Nap mint nap, mikor Zakopane felé autóztunk, itt haladtunk el ennek a faragott tábla mentén. Nagyon tetszett, de mikor fotózni szerettem volna, mindig jött egy autó, ami eltakarta 😊





A bacówka portájára vezető kapu felirata

A sajtkészítő műhely udvara

Kilátás ugyanonnan....


A műhely mellett Marci barátunk mesél a sajtkészítés történetéről, rejtelmeiről


A műhely velem

A sajtkészítő műhely ajtaján ezt olvashatjuk: "juhsajt-ösvény"

Kóstoló az itt készült füstölt juhsajtból

Már bent vagyunk a kis házban, ahol folyik a füstölés is, ezért nem túl jók a látási viszonyok...

...és még vakuzni sem volt szabad...



Ilyenek lesznek a kész sajtok...


A műhely hátsó része, ahol a sajtokat pácolják a sós lében a füstölés előtt



Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése