2020. szeptember 17., csütörtök

Egy könnyű, gyönyörű túra a Kościeliska dolinában, majd fel a Smreczyński stawhoz - Egy hét a vadregényes lengyel Tátrában, 2020. július 20-27.


Erre a napra a Kościeliska dolinára (völgyre) esett a választásunk, mivel gyönyörű hely, már ismertük ezt 2004-ből és 2013-ból, amikor itt jártunk. Szinte végig kényelmes gyalogút vezet, gyönyörű a táj a vadregényes Kościeliskoi-patak mentén, kétoldalt sziklákkal, magas hegyekkel. Csak a tóhoz vezet kicsit meredekebb út, de az sem vészes.
Gyalogos utunkat a Kiry parkolónál kezdtük. Ide Zakopane központján keresztül haladva a Chochołów határátkelő felé vezető 958-as úton lehet eljutni, ez kb. 6 km. Itt két nagy parkoló is van, könnyen észre lehet venni. Innen hamar eljutottunk a dolina bejáratához, ahol megvásárolhatjuk a belépőt.
A völgy eleje kb. 930 m magasan van. Először egy réten haladtunk át, majd az út jobb oldalán megpillanthatjuk a kis kápolnát, a Betyárok kápolnáját. Aztán már végig a Kościeliskoi-patak mentén vezet az út, mely telis-tele szebbnél-szebb sziklaképződményekkel. Az úttól balra tábla mutatja, hogy hol lehet felkanyarodni a Fagyos-barlanghoz. Ezt mi most kihagytuk - 2004-ben már jártunk ott -, és folytattuk utunkat az 1110 m magasan fekvő Ornak menedékház felé. Itt, a ház előtt néhány 10 méterrel vezet fel az út a bájos kis tengerszemhez, az 1235 m magasan fekvő Smreczyński stawhoz, vagyis a Fenyves tóhoz. 
Ezt a szép napot csak a visszafelé vezető úton elkapó eső árnyékolta be, de szerencsére onnan már hamar elértünk a parkolóba.

A felvételek 2020. július 25-én készültek.Kiry felé, még az autóban

Megérkeztünk a parkolóba

Lovas fogatok várnak a vendégekre - már a nemzeti park területén járunk

Végig a Kościeliska-patak völgyében vezet az út...
A Betyárok káplnája előtt állok


Sziklába vájt kis "szentély"
Még szerencse, hogy itt nem kellett átmenni a patakon 😊Megérkeztünk az Ornak menedékházhoz....

....mely a völgy felső végében taállható


Kilátások a menedékház mellől...

Már felfelé a Smreczyński stawhoz....


1236 m magasan található ez a kis jópofa tó: Smreczyński staw - középen velem

Úszkáló kacsák a tóban....


A kacsák szinte ölik egymást a mandulás zabkekszemért 😋

Férjem a tó partján, a hegyek előtt

Lassan indulunk visszafelé....


Visszafelé a völgyben a parkoló felé
Az utolsó kép a völgyből, mielőtt elkezdett esni az eső....

...és már esik is...Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése