2018. november 21., szerda

A Deményfalvi Szabadság-barlang csodálatos világa - Nyaralás az Alacsony-Tátrában, 2018. szeptember 4-10.


Ezen a napon a Deményfalvi Szabadság-barlang csodálatos világába szálltunk alá. A jól kiépített utakon több szintet jártunk végig a barlangot, megmásztunk több mint 900 lépcsőt, s a kitűnő világításnak köszönhetően gyönyörködhetünk ebben a páratlan mesevilágban...

"A barlang a Deményfalvi-völgyben található, és az Alacsony-Tátra északi oldalán lévő kiterjedt déményfalvi-barlangrendszer legszebb barlangja. A középtriász kékesszürke mészkövében képződött hat szinten.
A legalsó szinten folyik a Deményfalvi-patak, amely a Lúčkyban lévő víznyelőkben bújik a föld alá. A barlang cseppkődíszítése különösen gazdag. Fehér cseppkövek mellett sárga, rózsaszín, piros, majdnem lila színű is található. Helyenként szürke, sötétzöld, majdnem fekete szín is fellelhető. A barlang alján a legkülönbözőbb cseppkőképződményekkel díszített tavakat találunk (Arany-, Korál-, Tavirózsa-, Gyöngy- és Szőlő-tó). A barlang különlegessége az ún. barlanggyöngy (borsó nagyságú cseppkövek) a Nagy-teremben, a zúzmarás sztalaktitok, a Kőnap a Kincsestárban, valamint a tavirózsás tavacskák a Rózsaszínű-teremben. A cseppkövek tovább nőnek, élnek, fényesek - ez más barlangokban ritkaságnak számít. Ezért a barlangot nem csak a hazai, de a külföldi látogatók is gyakran felkeresik.
A Deményfalvi Szabadság-barlangot 1921-ben fedezték fel. Az ösvények kiépítése és a villanyvilágítás bevezetése után 1924-ben a barlangot látogathatóvá tették. A mai bejáratot 1930-ban alakították ki, 870 m tengerszint feletti magasságban, azaz 50 m-el a völgy felett. A szomszéd Kopár-barlanggal együtt teljes hossza 8900 m."

Forrás: innen

A felvételek 2018. szeptember 8-án készültek.


A barlang parkolója - tátrai tartózkodásunk alatt itt olvastuk az első magyar szót

A parkolóból egy tíz perces, jól kiépített szerpentin úton lehet megközelíteni
a barlang bejáratát

A bejárat épülete

A barlang ismertető táblája

Elindulunk a barlang mélyébe....

Egyre lejjebb megyünk....


Egy tavacska...
Újabb víz...

Mintha egy kis vár lenne a tó közepén....


"Növendékek"Ismét a mélybe vezet a lépcső


Nagyon szépen ki vannak építve az utak, bárki könnyen végig tudja járni


Mintha egy labirintusban járnánk...

Már megyünk a kijárat felé

Indulunk tovább, visszafelé a Deményfalvi-völgybenAz ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése