2017. december 28., csütörtök

Kalandozás a telkibányai Ósva-völgyében - Nyaralás a Zemplénben, 2017. szeptember 9-15.


A gönci Vizsolyi Biblia megtekintése után még egy szép kirándulást is tettünk Telkibányán, a vadregényes Ósva-völgyében. Itt először a középkori vízduzzasztógát maradványait néztük meg, majd a vulkanikus tűsziklák között sétáltunk....

A Zemplén hegység vulkanikus területeinek látványos kőzetformái a tűsziklák, amelyek tufák vagy riolitok peremein képződtek. A kisebb méretű andezit sziklatűket, „emberköveknek” nevezik. Ezek jellemzője, hogy legtöbbször párosával jelennek meg. A tűsziklák vastag vulkáni tufák kürtőiben utóvulkáni tevékenység következtében alakultak ki. Az erózió folyamán a könnyen bomló tufák lepusztultak és szabaddá váltak a kürtőt kitöltő kemény kőzetek. Magasságuk sok esetben a 15 métert is meghaladja.
A telkibányai Ósva-völgyben különleges látványt nyújtanak, nemcsak a geológusok, de a turisták számára is az itt felsorakozó tűsziklák, mint a fiatal vulkáni tevékenység tanúi. Ennek az Európa szerte ritkaságnak számító képződménynek különlegessége, hogy anyaguk perlit, vázuk pedig kovásodott riolit, ami a mai napig is megkímélte a pusztulástól.

Fenti idézet: innen

A felvételek 2017. szeptember 12-én készültek.


Indulás az Ósva-völgyébe...


Mint egy szarvasagancs

A duzzasztógát leírása

A gát maradványai...






Indulunk megcsodálni a vulkanikus képződményeket....














Ennyi volt, amit az út mentén meg tudtunk nézni, aztán egy kiadós zuhé
 gyorsan hazarendelt bennünket 😰



Az ehhez az úthoz kapcsolódó összes bejegyzés:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése